vineri, 14 ianuarie 2011

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hîrbovăţ


Istoricul Icoanei Facatoare de Minuni:

Este Icoana Maicii Domnului de la manastirea Harbovat, o icoana foarte vestita pe pamantul nostru. Icoana a fost adusa din Rusia si e facatoare de minuni, a fost donata Republicii Moldova si in vremuri foarte grele, de prigoana, icoana a ramas nevatamata in urma unui incendiu care a distrus totul in jurul ei. Si-n zilele noastre vin crestinii si se roaga la icoana, vin cu necazurile si durerile lor ca sa fie izbaviti de raul care astazi cuprinde lumea.
Acum aceasta Icoana se afla in Catedrala din Chisinau.
“E legendară şi magica noastră icoană “Maica Domnului făcătoare de minuni” de la Hârbovăţ. Conform miturilor creştine, Maica Domnului ştia ce-l aştepta pe fiu, ştia ca el va fi răstignit pe cruce, deaceea, când îşi mângâie fiul, faţa ei blajină e copleşită de tristeţe şi nelinişte, privirea îi este abătută, sufletul ei simte apropiata moarte a fiului. Chipul Sf.Marii este foarte asemănator cu cel al unei ţarance simple, podidită de griji. Imaginea ei te cucereşte prin simpleţe şi taina ce o învaluie. Marele meşter popular ne-a lasat ca moştenire o efigie atât de aproape şi scumpă nouă. Astăzi în R. Moldova se găsesc numai copiile acestei icoane. Originalul a fost înstrăinat de neam. În 1990 am zărit icoana Maicii Domnului de la Hârbovăţ în catedrala de la Ismail. Am înlemnit în faţa ei. Am citit de mai multe ori inscripţia de pe ferecătură. Unul din slujitorii soborului mi-a destăinuit că icoana a fost dăruită de către mareşalul rus Gheorghii Jucov din colecţia sa … Ferecatura bogată în argint lasă să se vadă nu numai imaginile care seamană întocmai cu copiile aflate în republică. Inscripţia mărturiseşte fără înconjur apartenenţa la iconografia moldovenească.”
Pavel Balan, Icoana sufletului nostru, Chisinau, Hyperion, 1992, p.12


Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului (65×98 cm) a fost adusa in Basarabia de colonelul Nicolae Albaduev la sf. sec. XVIII. Dupa moartea acestuia in razboiul ruso-turc, mama lui a donat icoana Sfintei Manastiri Harbovat. Aflandu-se aici, icoana a supravietuit trei incendii, de fiecare data fiind gasita in cenusa, neatinsa de flacari. In 1816 Stefan Lupu o imbraca intr-un vesmant de argint impodobit cu pietre scumpe.
Treptat vestea despre darul facator de minuni al icoanei s-a raspandit in tot tinutul. Oamenii veneau la Icoana Maicii Domnului ca la o ultima speranta, ca la ultima sansa de izbavire de boli, nevoi etc.
Credinciosii din Chisinau au rugat ca Icoana Maicii Domnului sa fie adusa pentru o perioada a anului in oras. Cererea lor a fost semnata la 17 ianuarie 1859. Astfel accesul la Icoana Facatoare de Minuni s-a largit. Ea putea fi invitata chiar acasa. In anii interbelici icoana era purtata pe trasee stabilite din timp, ce intersectau aproape tot teritoriul tinutului. Cortegiul insotitor uneori lua o amploare de nedescris. Deplasarile Icoanei Maicii Domnului se transformau in adevarate sarbatori ale spiritului ortodox.
In ultimii ani Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului se afla in incinta Catedralei Mitropolitane „Nasterea Domnului”, cu exceptia Postului Mare, cand se intoarce la Manastirea Harbovat. La Chisinau, in fiecare vineri, la ora 7.00, in fata icoanei se savarseste Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului, oficiat de IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al Intregii Moldove, impreuna cu un sobor de preoti din municipiul Chisinau.
Insotind Icoana Facatoare de Minuni prin sate, orase, spitale, scoli intreprinderi, case particulare etc., ne-a impresionat dragostea, credinta si bucuria spirituala cu care oamenii o primesc. Ne-au minunat rugaciunile fierbinti cu lacrimi facute de credinciosi, inclusiv de cei din generatia tanara, in fata Sfintei Icoane. Ei se inchina icoanei ca insusi Domnului nostru Iisus Hristos si insasi Maicii Domnului.
Ne-am convins ca Dumnezeu isi are alesii Sai si alesele Sale si ca, in ciuda ateismului militant din timpul sovietic si a inertiei ateiste ce inca mai persista in societate, s-a mai pastrat duhul credintei vii in Mantuitorul nostru Iisus Hristos, redat in Sfanta Evanghelie.
Minunate vindecari savarsite prin Sfanta Icoana:
Din momentul aducerii Sfintei Icoane la Manastirea Harbovat, multi dintre credinciosii care au nazuit cu rugaciune fierbinte s-au invrednicit, prin mijlocirea Imparatesei Cerurilor, de vindecarea diferitelor boli si usurarea in nevoile lor. De atunci semnele minunilor si ale vindecarilor se inmultesc spre slava Preacuratei si Milostivei Aparatoare a neamului crestinesc.
Din scrisoarea generalului de infanterie Ioan N. Inzov, adresata staretului Manastirii Harbovat, arhimandritului Ioanichie aflam ca P. Diordiev, care suferea de alienare mintala, fiind trimis la manastire, dupa rugaciunile facute inaintea Sfintei Icoane, a fost miluit prin Imparateasa Cerurilor cu vindecare desavarsita.
Ioan M. Grecin-Liudvigski, fiu de comerciant din comuna Putintei, si sotia sa Maria, in declaratia lor din 23 septembrie 1861, prezentata staretului Manastirii Harbovat, arhimandritului Ieronim, marturisesc ca Maria a suferit de o strasnica boala de dinti, care ii provoca dureri cumplite in tot corpul si junghiuri, ea nemaiputand sa mearga si pirzandu-si orice nadejde. Boala a durat din decembrie 1860 pana in aprilie 1861, cand Maria a fost adusa in fata Icoanei Facatoare de Minuni (intre satele Dascova si Bravicea, icoana fiind in trecere de la Chisinau la Harbovat), unde a varsat lacrimi si s-a rugat Imparatesei Ceresti sa o miluiasca. A doua zi s-a marturisit si s-a impartasit cu Sfintele Taine, simtindu-se apoi cu desavarsire sanatoasa.
Preotul T. Lascu povesteste un caz nu mai putin uimitor. Este vorba de epitropul bisericii din Gordinesti Alexandru Dementi, care in anul 1863 a fost paralizat naprasnic in partea stanga a capului, dimpreuna cu ochiul stang, limba si mana. Vazand ca toate incercarile de ajutor ale rudelor sunt zadarnice, el a nazuit la ajutorul Maicii Domnului, a cerut sa se slujeasca Acatist si Tedeum inaintea Sfintei Icoane de la Harbovat. Apoi si el insusi s-a pus pe rugaciuni fierbinti catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Si iata ca s-a invrednicit de vindecarea bolii sale, facandu-se iarasi sanatos. Olga Podguski din Cainarii Vechi, in scrisoarea sa din 12 august 1902 noteaza: „Sora mea, o invatatoare sarmana, avea o copila, ce zacea in pat, slabanoaga, vreme de doi ani, neputandu-se nici ridica. Respiratia ii era foarte anevoiasa din pricina slabiciunii pieptului, iar in spate ii crescuse o cocoasa. Iata insa, ca, inainte de a pleca eu la Harbovat, am fost pe la sora mea si, privind cu mare jale copila, am zis surorii mele: „Stii tu ce gand mi-a venit? Am sa incredintez aceasta copila Maicii Domnului si am sa dau rugaciuni inaintea Icoanei Facatoare de Minuni din Harbovat”.
Deci, rugandu-ma eu, nevrednica, cu multe lacrimi, Maicii Milostive timp de doua zile, am cerut de au slujit preotii si Tedeum, dand o prescura si o Liturghie. Dupa ce m-am intors acasa, am dat prescura surorii mele, impreuna cu o camasa noua, ce o luasem si o pusesem inaintea icoanei Maicii Domnului in timpul cand m-am rugat. Cu aceasta camasa sora mea a imbracat copila si i-a dat o bucatica de prescura sa manance.
Si iata ca, dupa acestea, in scurt timp, fetita a inceput a se ridica si a umbla, iar cocoasa s-a ascuns, ca si cum n-ar fi fost niciodata.”
Ludmila saptefrati, medic de familie din Negureni, Telenesti, a istorisit cum, in 1994, fetita ei de doi ani - Iuliana - s-a vindecat intr-un chip minunat de arsuri in urma rugaciunilor fierbinti ale intregii familii la Icoana Maicii Domnului. Copilul a avut arsuri de gradul III si IV la ambele maini si se afla intr-o stare grava dupa prima operatie. A doua interventie a medicilor, spre mirarea lor, a avut un efect miraculos si a inlaturat urmarile arsurilor.
Parascovia Ureche din satul Scorteni, Orhei, in marturisirea sa, povesteste despre intamplarea minunata pe care a trait-o in anul 1997. Atunci, in preajma sarbatorii Sf. Arh. Mihail si Gavriil, fiind bolnava de picioare si avand insuportabile dureri de cap, a iesit sa intampine Icoana Facatoare de Minuni si a trecut pe sub aceasta sfintenie. Brusc ei, care abia isi simtea picioarele, i-a venit ideea sa petreaca icoana pana la marginea satului (5 km dus + 5 km intors = 10 km). Drumul a fost usor si dupa aceea durerile din picioare au parasit-o. Rugaciunile catre Maica Domnului, care, din acea zi, au insotit-o in permanenta, i-au luat si suferinta durerilor de cap.
Olga Croitoru din Ordasei, Telenesti a suferit de un viciu cardiac pronuntat (a fost si operata) pana in decembrie, 2002, cand in satul ei a sosit Icoana Facatoare de Minuni. Trecand pe sub icoana, cu credinta si rugaciuni inaltate la Maica Domnului, a simtit o fierbinteala puternica in tot corpul si, dupa aceea, inima ei a uitat de aritmii si nu o mai deranjeaza.
Tot in decembrie, 20 02, in timpul aflarii Icoanei Maicii Domnului la Ordasei, calugarii-insotitori, impreuna cu parohul bisericii din sat, parintele Vitalie Saptefrati, au facut, la invitatia directiei scolii, un Tedeum in incinta acestei institutii, care nicidecum nu putea iesi din reparatie. Dupa un timp scurt, conform cuvintelor directoarei, s-au gasit toate cele necesare si scoala, bucurandu-i pe toti cu noua sa infatisare, si-a reluat ritmul normal de lucru.
P arintele Boris Boldescu din Verejeni, Telenesti a fost martorul unui caz minunat, intamplat in parohia sa. Intr-o vara calduroasa si secetoasa, icoana Maicii Domnului de la Manastirea Harbovat, trecand prin Verejeni, la solicitarile satenilor, poposea in casele lor. In pragul unei case, parintele Boris, impreuna cu insotitorii icoanei si cu familia-gazda, au vazut aievea cum din ochii Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu s-au prelins lacrimi. De ce plangea Maica Domnului? Din cauza secetei, lipsei ploii pe ogoare? Sau din cauza secetei noastre sufletesti, lipsei credintei in sufletele noastre? Sirul minunilor, cu siguranta, este mult mai mare. Atat doar, ca noi, asemeni celor noua leprosi din pilda evanghelica, uitam sa multumim pentru vindecari si minuni sau o facem numai oral, prin telefon, lipsind urmasii de marturiile scrise.
Icoana Maicii Domnului de la Harbovat a fost si ramane a fi o adevarata ocrotitoare a credinciosilor din Moldova.

RUGACIUNE:
O, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare, Ceea ce esti mai presus decat Heruvimii si mai cinstita decat Serafimii. Fecioara de Dumnezeu aleasa, bucuria tuturor celor necajiti, da-ne noua mangaiere, tuturor celor ce suntem in necazuri si boale, ca afara de Tine alta scapare si ajutor nu avem. Tu una esti mijlocitoare bucuriei noastre. Ca Maica lui Dumnezeu si Maica milostivirii, stand inaintea pristolului Prea Sfintei Treimi, poti sa ne ajuti noua, ca nimeni dintre cei ce se roaga Tie cu credinta nu este rusinat. Auzi-ne si acuma, in ziua necazului nostru, pre noi, cei ce cadem inaintea Icoanei Tale si cu lacrimi ne rugam Tie. Alunga de la noi toate necazurile, boalele si nevoile care vin asupra noastra in aceasta vremelnica viata, prin atotputernica Ta mijlocire, nu ne lipsi pre noi nici de vesnica si nesfarsita bucurie intru Imparatia Fiului Tau si Dumnezeului nostru in vecii vecilor. Amin.
RUGACIUNEA A DOUA:
Imparateasa mea cea preabuna si nadejdea mea Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria scarbitilor si acoperitoarea necajitilor, vezi-mi nevoia, vezi-mi scarba, ajuta-mi ca unui neputincios, hraneste-ma ca pre un strain; necazul meu il stii si-l dezleaga precum vrei, ca n-am alt ajutor afara de Tine, nici alta folositoare degraba, nici alta mangaietoare buna, ci numai pre Tine, o, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor. Amin.
DESPRE MANASTIREA HIRBOVAT
Manastirea din Hârbovăţ se afla aproximativ la 50 km de la or. Chisinau, între satul Hârbovăţ si Hoginesti, pe malul râului Ichel.

Manastirea a fost ridicata din schitul stravechi din Hârbovăţ creat dupa unele presupuneri în secolul XVII, iar dupa alte presupuneri mult mai devreme. Sunt mai multe versiuni ce tin de denumirea manastirii. Conform primei versiuni, denumirea provine de la moldovenescul “hârb” – deal, deoarece manastirea este amplasata pe un deal. Conform celei de-a doua versiuni, denumirea manastirii se explica prin defectul fizic al primului egumen al manastirii Ioanichia Cocosatul. Dupa cea de-a treia versiune, denumirea de “Hârbovăţ” a provenit de la cuvântul latin herba (iarba). Aceasta versiune este confirmata de faptul ca preajma manastirii cresc o multime de plante medicinale.

De asemenea se presupune că Manastirea din Hârbovăţ a fost intemeiată in 1730 de boierul Constantin Carpuz.

Manastirea a fost de trei ori ruinata si arsa de catre turci si tatari, motiv din care în aspectul ei nu s-au pastrat elemente medievale. Ambele temple ale manastirii Adormirii Maicii Domnului si Coborârii Sfântului Duh au fost construite în sec. XIX.

Primul a fost construit în 1816, pe locul unei biserici vechi de lemn, de catre fostul sef de politie Stepan Lupov, care a primit ulterior schima, si de catre sotia acestuia Elena, cu numele de fata Braesco, ulterior calugarita manastirii din Tabăra. În acest templu s-a pastra cel mai sfânt obiect al Moldovei – icoana Maicii Domnului din Hârbovăţ, renumita prin minunile sale. Icoana a fost efectuata in Petersburg la comanda sotiei colonelului rus Albaduev, care a decedat in manastire. Icoana se pastreaza, în prezent, în manastire si face minuni.

Al doilea templu a fost construit în anul 1870, unde se pastrau hrisoavele domnitorilor moldavi, cea mai veche datând sfârsitul sec. XV.

În aceasta manastire, vestitul teolog, arhiepiscop de Moghilev si Galitia Anatolie si-a petrecut ultimii ani de viata si tot aici fost înmormântat.

                                   sursa : http://monicadaniela84.blogspot.com/ 

Niciun comentariu:

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”